Wednesday, August 01, 2007

From Taiping with Love


menara kat tengah pekan Taiping

Baru semalam je ada jamuan perpisahan untuk aku dan 2 org lagi kakitangan yang bakal dan akan meninggalkan Taiping..3 bulan aku merasa jadi Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi...Mula-mula, tak biasa orang panggil tuan...lama-lama dah terbiasa..sampai kalau ada orang yang tak panggil tuan, terasa lain plak..maksud aku kakitangan mahkamah+polis+yang berurusan dengan Mahkamah..


Aku rasa aku la orang yang paling singkat menjawat jawatan PKP kat Malaysia nie..hehe..aku tengok senarai nama PKP kat ofis Mahkamah nie..setakat nie, yang paling lama, 4 tahun..yang paling singkat, 1 tahun 2 bulan...dan lepas nie..aku la..3 bulan..hehe..


Pejabat Tanah dan Daerah

Kat Taiping..antara tempat yang aku selalu pegi..dah tentu Taman Tasik Taiping..dulu azam hari-hari nak joging kat sini..last-last, hampeh..dua tiga kali je..selalu tak jadi joging sebab Taiping ni selalu jugak hujan..dan satu lagi sebab kemalasan aku..


Taman Tasik

Zoo Taiping (ada night safari)
Sempat juga aku pergi Zoo Taiping dengan isteri aku..kalo ada anak, tentu seronok kan?
Tempat makan yang best pun banyak..

Kalau nak makan nasi ayam, kue tiaw special, sup ayam, doli tempat yang sesuai..lagenda makanan kat restoran nie ialah kue tiaw special dia...kalau ada orang cakap dia tinggal kat Taiping, tapi tak tau Doli, maksudnya bukan org Taiping sejati la tu..
Aku selalu makan tengahhari kat Restoran Bumi..kat sini, lauk tengahhari sedapla..
Lagi satu yang special pasal Taiping ni, popia dia..kalo mai Taiping jangan lupa rasa popia..tempatnya kat bawah Larut Matang..aku pun tak tau nama sebenar tempat nie..tempat nie, sebenarnya food court..tapi stail lama-lama..kalau nak minum petang, lepak-lepak, minum teh..seronok kat sini..rasa macam zaman dulu-dulu aje..
Satu lagi yang aku tak rasa kat Taiping ni, asam pedas ikan sembilang dia..nanti aku nak rasa la..aku dok dengar-dengar..tapi tak tau kat mana yang paling sedap..tak pe..sebelum aku tinggalkan Taiping..aku mesti makan sekali..
Lagi satu yang aku suka pasal Taiping ni, nak gi keje tak jam..bukan setakat gi keje je..setiap waktu la tak jam..nak gi keje, dalam 10 minit dari rumah aku..tapi Judge cakap, "Taiping is 5 minutes town..nak gi mana-mana pun 5 minit je"...ye la, rumah dia dekat dengan pekan..rumah aku plak 10 minit dari pekan..mungkin aku akan cakap,"Taiping is 10 minutes town" kot.

2 comments:

sufanasrin said...

ko rasa la laicikang kt foodcourt dkt balai bomba kt area lake garden jugak..best! dh la byk isi2nya..murah pulak tuh.. err..ko pnh jmpa nasik lemak hrga 50 sen tak?

Mohd Nadmin said...

oo..yeke arin? kedai laici kang tu belakang balai bomba kan?..kat ctu banyak jual yong tau fu kan?..nasi lemak 50sen, kat mana arin?..depan rumah aku ni ada jgak jual..mana tau ada yg lagi sedap..