Monday, January 25, 2010

Sang Pemimpi

Saya baru sahaja selesai membaca novel Sang Pemimpi, karya Andrea Hirata.

Melalui novel ini, saya dapat simpulkan yang Penulis sangat ingin berkongsi kisah kehidupan beliau sebagai salah satu daripada pengajaran dalam hidup..

Dan agar kita tidak takut untuk bermimpi..mencapai dan berusaha sehabis baik untuk merealisasikan mimpi-mimpi kita..

Dalam novel ini, Andrea Hirata mempunyai pandangan bahawa hidup ini ibarat mozek-mozek yang suatu hari nanti pasti ada mozek-mozek lain yang akan melengkapkan mozek yang tercipta pada hari ini..

Gaya penceritaan yang bersahaja pada mulanya dan mengundang ketawa pada akhir setiap kisah mozek kehidupan beliau..paling tidak pun, senyuman pasti terukir apabila beliau mengisahkan tentang kenakalan zaman remaja 3 orang kawan rapat (sahabat yang sangat sejati).

Lama kelamaan, cerita menjadi semakin serius terutamanya ketika dua orang sahabat, Arai dan Ikal merantau ke Pulau Jawa dengan wang yang mereka kumpul sejak tingkatan 1 semata-semata untuk merealisasikan mimpi mereka untuk ke menara gading..malah seorang lagi sahabat mereka, Jimbron turut berkorban apabila memberi semua wang simpanan yang dia ada kepada kedua-dua orang sahabat sejatinya itu kerana menyedari dia tidak sebagus mereka dalam pelajaran..
Untuk merelisasikan mimpi bukan mudah..
Mereka, dari keluarga miskin..perlu bekerja sebagai kuli mengangkut hasil laut bagi menampung perbelanjaan ke sekolah menengah dan dalam masa yg sama turut menabung bagi persediaan ke universiti..pekerjaan ini mereka lakukan setiap pagi sebelum ke sekolah..

Ya, bukan mudah...tapi mereka masih mampu melakukannya..memang menginsafkan..agar mereka tidak tercicir, mereka sanggup melakukan apa sahaja untuk bersekolah..hal ini dijelaskan berkali-kali di dalam novel ini..di sebalik kejadian demi kejadian yang mengundang tawa, terselit pengajaran yang mengesankan..

Setelah tamat sekolah menengah, mereka merantau ke Pulau Jawa dengan menumpang kapal mengangkut barang..dan apabila ditanya oleh mualim kapal mengenai kesanggupan mereka melakukan kerja-kerja berat di atas kapal, jawapan yang diberikan:

" kami sudah biasa susah, sejak kami buka mata bahkan sejak dalam kandungan" menggambarkan betapa sukarnya kehidupan mereka..

Mereka saling menyokong dan melindungi antara satu sama lain..kalau ada yang jatuh, dibangunkan..kalau ada yang takut, diberanikan..kalau ada yang lemah, saling menguatkan..itulah Arai dan Ikal di dalam Sang Pemimpi..

Kata-kata yang dituturkan oleh watak-watak utama di dalam Sang Pemimpi sangat mengesankan..terutamanya Arai..Antaranya: " Kau tahu, orang seperti kita tak punya apa-apa kecuali semangat dan mimpi-mimpi, dan kita akan bertempur habis-habisan demi mimpi-mimpi itu" dan " Tanpa mimpi, orang seperti kita akan mati".
Bacalah kawan-kawan, nescaya kita tidak akan takut untuk bermimpi..

p/s.: melalui carian di google, nampaknya filem Sang Pemimpi bakal ditayangkan di Indonesia..dan yang lebih menarik, ada seorang pemimpin di sana bercadang membawa filem ini ke daerah-daerah kecil supaya lebih ramai anak Indonesia mampu bermimpi..

bilakah filem seperti ini akan dibawa masuk ke negara kita?..cukuplah kita disogokkan dengan kisah pocong atau suster ngesot sahaja dari seberang sana..

3 comments:

Dable-A said...

ayat dalam perenggan akhir gua respek ; )

mnr said...

Dable-A,

Tq..

mnr said...

Dable-A,

Tq..