Wednesday, May 13, 2009

Bos Tak Ada

Salam para pembaca budiman (termasuk kawan-kawan, dan isteri dan sedara mara)..haha..
Hari ni bos saya tak ada (immediate boss dan juga pengarah)..
Seorang kursus PTK dan seorang menghadiri kursus di Langkawi..
biasanya apabila bos tak ada, maka anak-anak buah akan senang hati..
macam ada satu kata pepatah:

"bila kucing tak ada, tikus akan keluar menari-nari"

tapi lain jadinya saya..bos tak ada, saya susah hati..
(ini bukan penyataan untuk membodek bos bagi mendapat markah lebih untuk penilaian tahunan..haha..dan bos saya tak tau pun saya ada blog)

betul..memang susah hati..
kerana di Bahagian Pengurusan Sumber Manusia ni..kami sering berurusan dengan manusia..dengan staf...dengan pihak-pihak atasan..
mungkin saya tergolong dalam golongan yang susah untuk buat keputusan dengan kadar yang segera...mungkin saya ada penyakit otak lambat berfikir dan menganalisis data..selalunya saya perlu tunggu dulu...fikir..fikir..fikir..baru dapat bagi keputusan...saya kena fikir banyak sudut..baru puas hati bagi keputusan...

kalau keputusan yang nak dalam kadar segera..maka susah la saya..
biasanya saya terus minta pandangan bos...memang bos saya dapat fikir dengan cepat..
terus aje bagi cadangan...

"betul tu bos..ok..terima kasih..tak terfikir pula tadi" itu jawapan normal saya..

saya selalu kagum dengan bos saya...memang jadi rutin, bos bagi cadangan, saya akan laksanakan cadangan tu sebaik mungkin..

lagi satu,
saya susah hati sebab bos tinggal kerja untuk saya..huhu...
lepas tu, kalo ada surat-surat yang perlu dijawab, maka saya lah yang kena menjawabnya atau ambil tindakan..
apabila ada orang datang untuk berurusan, orang tersebut akan tanya kerani..

"Bos ada tak?"
kerani jawab: "Tak ada"
Siapa lagi yang saya boleh jumpa?
kerani jawab: "Encik nadmin" sambil menunjukkan bilik saya..

atau ada yang terus ke bilik saya..bos tak ada ya?...awak tolong itu ini..itu ini...

huhu...

para pembaca budiman, sebab itu saya susah hati bila bos tak ada..
bos, balik la cepat...

10 comments:

Anonymous said...

Tapi, isteri abg ni lagi susah hati bila bos abg ada...maklumla,bile bos abg ada, kalau tak balik lepas kul 6.30 tak sah....hehe...bukan per...kuar umah, gelap...balik umah pun gelap....huhu... - isteri pasrah(haha)

FirJah said...

sama la dgn hubby saya... time boss tak dak susah hati dia..same la dgn nadmin, boss tak dak kena la wat keputusan... huhu
so dia selalu doa semoga boss sentiasa ada..hehe
lumrah la org keje mcm korang ni...
ape2pun selamat bekerja & membuat sebarang keputusan yang terbaik...

nadmin said...

anon: alhamdulillah, isteri abg ni makin memahami..hehe

Firjah: oo, yeke? suami awak keja kat mana?..susah kan nak wat keputusan?..

Fadhilah said...

kalau nak buat keputusan untuk perkara yang kita dah arif memang takder masalah, tapi kalau nak buat keputusan tentang perkara yg besar contohnya yang melibatkan kepentingan negara atau yg kita tak arif langsung,tak berani oooo..better dapat kelulusan dari bos.silap buat keputusan,huru-hara ler jawabnyer.biar lambat asal selamat....

nazat said...

nA THE mIN .. bos awak sms saya suh awak wat keje..jangan apdet blog jerr..miahaha...

gangga awana said...

salam

hahaha..gua punya bos (abg sayed) selalu takde di pejabat (bukan pejabat sangat pun,pejabat yang macam rumah..macam kerja di rumah je..hahah)

setiap pagi pening sebab terpaksa bagi pandangan dalam 'morning prayer'...hahaha..duduk diam, salah..bila bagi pandangan, yang 'confirm' darah melayu tegar, kadang-kadang jeling semacam..hahaha

ada bos besar di Unit lain, selalu ada sikap penakut.gua pelik macam mana diorang boleh naik jadi bos.tapi, bahagia kerja jadi content advisor ni..hihihi

SK Ladang said...

hubby saya JPJ K.Trg.. batch ats kamu sekali dgn hamidi kalau kamu knal..
mmg susah nak wat keputusan tambah2 berkaitan no plat..fuhhh...mmg mencabar...

SK Ladang said...

sorry komen atas tu saya terguna akaun sk ladang...
sk ladang = firjah

Marliza Radzi said...

faham, faham.

nadmin said...

fadhilah: aa..betul3x..elok dapatkan talian (tepon) hayat dari bos kalo tak pasti..eh, waktu keje kat mahkamah dulu, tiap2 hari kena buat keputusan..tapi dah studi dah dulu..tgk fail..tanya kawan2..tanya hakim2..hehe

nazat: shh..diam..diam..bos tak tau ada blog ni..shh..

mali: takut oo..tapi people need ur decision...

firjah: sori..kurang kenal senior..hehe

am: tq sbb fhm..